Evde yoğurt yapmak, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatiftir. Doğal ve katkı maddesiz yoğurt elde etmek için evde yoğurt yapmayı tercih edenler için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Evde yoğurt yapmak, sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir. Yukarıdaki bilgilere dikkat ederek siz de kolayca evde yoğurt yapabilirsiniz.

Süt Seçimi:

  • Tam yağlı veya yağlı pastörize süt kullanın.
  • UHT süt kullanacaksanız, önceden kaynatıp 40-45°C’ye soğutun.
  • Açık süt kullanmaktan kaçının.

Maya Seçimi:

  • Taze ve aktif yoğurt mayası kullanın.
  • Mayalanmış yoğurt da kullanabilirsiniz, ancak taze mayadan daha az etkili olabilir.

Isı:

  • Sütü 40-45°C’ye kadar ısıtın.
  • Termometre kullanmak en doğru yöntemdir.
  • Parmağınızı sütün içine batırdığınızda 10 saniye dayanabiliyorsanız ısı doğrudur.

Mayalama:

  • Mayayı ılık süte ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Karışımı temiz ve sterilize edilmiş bir kapta saklayın.
  • Kabı kalın bir bezle sararak sıcak tutun.
  • Yoğurdun mayalanma süresi 4-6 saattir, ortam sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir.

Püf Noktaları:

  • Yoğurt yapımında metal kaplar kullanmaktan kaçının.
  • Yoğurt mayaladıktan sonra kabı sarsmamaya özen gösterin.
  • Yoğurt mayalanmaya başladıktan sonra buzdolabına koymayın.
  • Mayalanma tamamlandıktan sonra yoğurdu buzdolabında soğutun.

Evde Yoğurt Yapmanın Faydaları:

  • Doğal ve katkı maddesiz yoğurt elde edersiniz.
  • Daha besleyici ve lezzetlidir.
  • Daha ekonomiktir.
  • Ev yapımı yoğurt, sindirim sistemi için faydalıdır.

Evde Yoğurt Yaparken Sıkça Sorulan Sorular:

  • Yoğurt mayası nereden bulabilirim?
  • Marketlerin süt ürünlerinin satıldığı reyonlarda veya aktarlarda bulabilirsiniz.
  • Yoğurt mayası yerine ne kullanabilirim?
  • Mayalanmış yoğurt da kullanabilirsiniz, ancak taze mayadan daha az etkili olabilir.
  • Yoğurdum kesilmedi, ne yapmalıyım?
  • Süt yeterince sıcak olmamış olabilir veya maya yeterince aktif olmayabilir.
  • Yoğurdum çok sulu oldu, ne yapmalıyım?
  • Süt çok fazla ısıtılmış olabilir veya maya az kullanılmış olabilir.

Yukarıdaki bilgilere dikkat ederek siz de kolayca evde yoğurt yapabilirsiniz.

EVDE SAĞLIKLI YOĞURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir